Zorgverzekeringen - hoe zit dat? - LBV | Meer dan een vakbond

Zorgverzekeringen - hoe zit dat?

Nieuwsoverzicht

Alle zorgverzekeraars hebben de premies voor 2023 bekend gemaakt. Hoog tijd om weer na te denken over jouw zorgverzekering voor het komende jaar. Hoeveel stijgt de premie en kan je wat besparen door te wisselen van zorgverzekeraar?

 

Basisverzekering
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in dit zogenoemde basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, orthodontie of brilzorg.

De basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld de huisarts, apotheek of het ziekenhuis. Voor de meeste zorg in het basispakket geldt een eigen risico. Voor sommige onderdelen kan ook nog een eigen bijdrage gelden. De belangrijkste kenmerken van het basispakket zijn:

  • De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Ook voor kinderen.
  • Het basispakket is voor iedereen gelijk.
  • De inhoud van het basispakket is bepaald door de overheid. Dit kan jaarlijks veranderen. Zo haalt de overheid vergoeding voor vitamine D in 2023 uit het pakket en zijn zwaardere paracetamols er al uit. Ook bepaalt de overheid de hoogte van het eigen risico en de hoogte van de zorgtoeslag. Voor bepaalde zorg geldt geen eigen risico, zoals huisartsenzorg of verloskundige zorg. Los van het eigen risico is er ook nog de eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg een eigen bijdrage betaald moet worden.
  • Voor het basispakket geldt dat zorgverzekeraars verplicht zijn om iedereen te accepteren.
  • De premie van een polis is voor iedereen gelijk. Iedereen met dezelfde polis betaalt dus hetzelfde, ongeacht leeftijd of gezondheid.
  • Zorgverzekeraars hebben een zorgplicht. Dit betekent dat zij ervoor moeten zorgen dat iedereen op tijd en binnen redelijke afstand de zorg krijgt die nodig is.
  • Iedereen betaalt mee aan de zorgverzekering. Gezonde jongeren betalen bijvoorbeeld mee aan medisch-specialistische zorg die ouderen vaak nodig hebben. En ouderen betalen mee aan de kraamzorg die voor jonge moeders belangrijk is.

 

Betaalbare zorg?
De overheid is van mening dat concurrentie tussen verzekeraars moet leiden tot goede én betaalbare zorg. Met een betaalbare premie voor verzekerden. Verzekeraars onderhandelen met zorgverleners over de prijs van geleverde zorg, wat ertoe zou moeten leiden dat de zorg betaalbaarder wordt.

Eerst de harde feiten. Een basisverzekering kost volgend jaar gemiddeld 138,45 euro per maand. Dat is een stijging van ruim 10 euro ten opzichte van nu. Nederlanders met een collectieve zorgverzekering moeten volgend jaar het diepst in de buidel tasten. Voor deze groep stijgt de zorgpremie zelfs met gemiddeld 14 euro per maand. Voor een gezin met twee jonge kinderen, betekent dat een extra kostenpost van 340 euro op jaarbasis, blijkt uit berekeningen van Zorgwijzer.

De prijsverschillen tussen verzekeringspakketten zijn volgend jaar wederom groot, want tussen de duurste en goedkoopste polis zit een gat van ruim 400 euro op jaarbasis, zeggen de cijfers. “Prijstechnisch valt er dus zeker wat te besparen in 2023. Al is de laagste premie ook niet altijd de beste keuze”, verklaart Koen Kuijper, zorgexpert bij Zorgwijzer.

“De duurste en goedkoopste zorgverzekering dekken in wezen dezelfde zorg, maar verschillen behoorlijk in de polisvoorwaarden. Als het aankomt op de keuze uit zorgaanbieders doen de duurdere polissen het meestal een stuk beter. Fixeer dus niet alleen op prijs, maar kijk ook naar wat een verzekeraar verder te bieden heeft qua extra services”, aldus Kuijper.

 

Veelbelovende zorg sneller in het basispakket
Het duurt lang voordat patiënten profiteren van vernieuwingen in de zorg. De overheid wil dat veelbelovende behandelingen, medische technologie en medicijnen sneller in het basispakket komen. Om dit te bevorderen, wordt jaarlijks geld beschikbaar gesteld.

Een deel van het geld gaat jaarlijks naar de subsidieregeling Veelbelovende zorg. Deze regeling is bestemd voor nieuwe zorg zoals behandelingen, hulpmiddelen en medische technologie. Het doel van de regeling is om via onderzoek zo snel en nauwkeuring mogelijk vast te stellen of die nieuwe zorg je gezondheid verbeterd en tegen welke kosten. Zo is gemakkelijker vast te stellen of de samenleving baat heeft bij de nieuwe zorg. De subsidie is dus bestemd voor onderzoek dat de toegevoegde waarde moet aantonen van de nieuwe behandeling of hulpmiddel.

 

Een nieuwe, goedkopere zorgverzekering kiezen
Het kiezen van een nieuwe zorgverzekering begint bij vergelijken. Maar hoe begin je en waar let je op? 

1. Maak een lijst van de zorg die jij volgend jaar nodig hebt, voorbeelden:

  • Controle in het ziekenhuis
  • Bezoekjes aan de huisarts
  • Medicatie voor aandoening
  • 9x fysiotherapie in verband met schouderklachten

2. Check wat wordt vergoed door de basisverzekering en wat niet

Veel zorg zit standaard al in het basispakket, zoals de huisarts, controles en behandeling in het ziekenhuis, medicijnen, verloskundige zorg, kraamzorg en psychologische zorg. Andere zorgvormen worden meestal alleen vergoed via de aanvullende verzekering, zoals:

  • Tandheelkunde
  • Fysiotherapie
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Orthodontie
  • Brillen en lenzen
  • Podotherapie

3. Vul je wensen in bij een vergelijkingssite

Nu je weet wat je wilt verzekeren, vul je jouw wensen in op een vergelijkingssite. Er zijn er verschillende waar je terecht kunt voor de zorgverzekering van 2023.

4. Vergelijk op prijs, inhoud en meerwaarde

Na het invullen van jouw voorkeuren, bekijk je het resultaat en vergelijk je de verschillen. Kijk daarbij naast de maandelijkse premie ook naar de belangrijke factoren die een verzekering meerwaarde kunnen geven, zoals:  de zorgkeuze, klantencijfer, en de plus- en minpunten van een verzekeraar en de aangeboden verzekering. Staar jezelf in ieder geval niet dood op alleen de prijs.

5. Stap over en bespaar

Heb je een nieuwe zorgverzekering op het oog? Dan kun je gaan overstappen. Dit is eenvoudig en kost je hooguit 5 minuutjes. Bij de overstap heb je een aantal gegevens nodig, zoals je adresgegevens, BSN en bankrekeningnummer. Dit geldt ook voor eventuele gezinsleden die je wilt meeverzekeren. De rest gaat vanzelf.

 

Goed om te weten bij een overstap voor het einde van dit jaar:

  • Je oude zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd door de nieuwe verzekeraar
  • Je nieuwe zorgpolis gaat in op 1 januari 2023
  • Je hebt 14 dagen bedenktijd waarin je de overstap kunt annuleren en je oude polis kunt herstellen

Je hebt tot en met 31 december de tijd om je zorgverzekering te vergelijken en eventueel over te stappen. 

 

Heb je vragen over de zorgtoeslag, of wil je meer weten of zorgverzekeringen?

Vakbond LBV 

Elke dag bereikbaar 9.00 – 17.00 uur

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088-2663000

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info