Wettelijk minimumuurloon 1 juli 2024 - LBV | Meer dan een vakbond

Wettelijk minimumuurloon 1 juli 2024

Nieuwsoverzicht

Het wettelijk minimumloon wordt twee keer per jaar geïndexeerd, per 1 januari en 1 juli. Vanaf 1 januari 2024 moeten werkgevers werknemers minimaal het minimumuurloon betalen, om eerlijke beloning en gelijkheid te bevorderen.

 

Op 1 juli 2024 stijgt het minimumloon met 3,1 procent. Het minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder wordt dan 13,68 euro bruto per uur. Hieronder volgt een overzicht van de minimumlonen per leeftijdscategorie.

 

Extra verhoging

In oktober 2023 stemde de Tweede Kamer voor een extra verhoging van het minimumloon met 1,2 procent, naast de reguliere indexatie. De Eerste Kamer verwierp echter de spoedwet die hiervoor nodig was. De BBB met zestien zetels, samen met VVD, CDA, JA21, SGP en FvD, zorgden voor de afwijzing met hun 39 van de 75 zetels. Hierdoor missen werknemers met het laagste loon ongeveer 300 euro per jaar, en bijstands- en AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen ongeveer 150 euro per jaar.

 

Praktisch

Loonschalen op minimumloonniveau moeten opnieuw berekend worden, omdat er geen vaste dag-, week-, of maandbedragen meer zijn. Het minimumloon per week, vier weken, maand of jaar wordt berekend door de gewerkte uren te vermenigvuldigen met het wettelijk minimumuurloon.

 

TIP: doe de gratis uurlooncheck!

Krijg jij het juiste uurloon en ben je in de juiste functieschaal ingedeeld? Veel mensen denken van wel, maar vaak klopt het niet. Onze gratis uurlooncheck heeft duizenden werknemers geholpen, vooral uitzendkrachten, om tot 5 jaar achterstallig loon te vorderen. Doe de check zonder verplichtingen en ontdek of jij recht hebt op een hoger uurloon. Zorg dat je eerlijk betaald wordt!

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info