Verhouding tussen een tandarts en tandtechnicus
Auteur: Sherisse Wongsoredjo
NieuwsoverzichtLBV sluit sinds 2019 de CAO voor de Tandtechniek. Deze sector is misschien voor vele onbekend, maar er zit een hele geschiedenis aan deze sector vast. Bijvoorbeeld de verhouding tussen tandartsen en tandtechnici en hoe de tandtechnici steeds meer vocht voor hun vak. In deze blog vertel ik je meer over de verstandshouding en de transitie die deze sector heeft meegemaakt. Daarnaast ga ik in op wat er nog moet gebeuren in de sector om onafhankelijk te worden en hoe we dit gezamenlijk kunnen doen!
In de sector van de tandtechnici is de samenwerking tussen tandartsen en tandtechnici de afgelopen jaren wel verbeterd in vergelijking met jaren daarvoor. De onplezierige en scheve verhoudingen tussen de tandarts en de tandtechnicus van de jaren dertig zijn gelukkig verleden tijd. De moderne (vaak jonge) tandarts is zich steeds meer bewust van betere resultaten door samen te werken met de tandtechnicus.
Van tandartsenpraktijk naar laboratorium
Het tandtechnisch laboratorium heeft inmiddels een eigen identiteit met eigen disciplines. Zo worden er protheses, beugels, implantaten en zelfs apparatuur die het snurken tegengaan vervaardigd. Een goed tandtechnisch laboratorium is dus onmisbaar voor de tandarts. Voordat de tandtechnicus een eigen identiteit kreeg, werkte hij in loondienst van de tandarts. Voor de werkzaamheden van de tandtechnicus werd een ruimte in de tandartsenpraktijk beschikbaar gesteld wat als laboratorium diende. De tandtechnicus was op alle mogelijke manieren afhankelijk van de tandarts en zijn praktijk. Bij de tandtechnicus kwam het besef dat hij niet gebonden hoeft te zijn aan één en dezelfde tandarts en dat hij de risico’s van de tandartsenpraktijk niet hoeft te dragen. Zo ontstond het tandtechnisch laboratorium!
Deze transitie maakte de tandtechnicus deels onafhankelijk van de tandarts en zijn praktijk. De tandtechnicus werkt met meerdere opdrachtevers en verkleint daarmee zijn bedrijfsrisico’s. De tandarts ontvangt nog steeds de patiënt en doet de metingen, maar vervaardigd de hulpmiddelen niet. Volledig onafhankelijk is de tandtechnicus niet van de tandarts. Dat blijkt door de ad hoc eisen die de tandartsen bij het laboratorium neerleggen. Eisen zoals kortere levertijden komen de kwaliteit van de door de tandtechnicus te leveren hulpmiddelen niet ten goede. Ongelukkigerwijs heerst er in deze sector nog steeds een hiërarchische machtspositie vanuit de opdrachtgever. Terwijl er duidelijk gesteld zou kunnen worden dat de tandtechnicus net zo belangrijk is als de tandarts. Zowel de tandarts als de tandtechnicus beheerst zijn eigen discipline. Deze eeuwen oude cultuur kan doorbroken worden als de tandtechnicus wat meer voor zichzelf opkomt.
De inmiddels verenigde tandtechnici durven, met op de achtergrond de Branche Vereniging Tandtechniek, voor zichzelf op te komen. Samen staan we sterk!
Laat daarom weten wat jij belangrijk vindt en laten we samen een vuist vormen. Meld je aan en word lid van LBV om inspraak te hebben in je eigen arbeidsvoorwaarden voor een steeds betere toekomst. Informatie over de afspraken die LBV in deze sector maakt zijn terug te vinden via deze link. Heb je een vraag? Bel of mail ons! Dit kan via 088 – 266 3000 of lbv@lbv.nl.
Sherisse Wongsoredjo |