UWV WIA-uitkeringen: Onrecht voor Tienduizenden Mensen – Het Systeem Faalt - LBV | Meer dan een vakbond

UWV WIA-uitkeringen: Onrecht voor Tienduizenden Mensen – Het Systeem Faalt

Nieuwsoverzicht

De afgelopen maanden is pijnlijk duidelijk geworden hoe het UWV jarenlang structurele fouten heeft gemaakt bij het vaststellen van WIA-uitkeringen. Tienduizenden mensen zijn hierdoor de dupe geworden: sommigen hebben jarenlang te weinig geld ontvangen, terwijl anderen juist onterecht een te hoog bedrag hebben gekregen. Dit probleem heeft enorme impact op de levens van mensen die afhankelijk zijn van deze uitkering, en het ergste is dat het UWV in deze gevallen keer op keer niet de mens centraal lijkt te stellen.

Fouten met WIA-uitkeringen: Een landelijk schandaal

Het UWV heeft de verantwoordelijkheid om WIA-uitkeringen correct te berekenen, maar uit recent onderzoek blijkt dat dit jarenlang niet goed is gegaan. Tienduizenden arbeidsongeschikten ontvingen niet wat hen toekomt. De fouten zijn inmiddels door het UWV erkend, maar de manier waarop ze hiermee omgaan is allesbehalve geruststellend. Veel mensen verkeren nu in onzekerheid: krijg ik geld terug? Moet ik mogelijk te veel ontvangen bedragen terugbetalen?

Minister Van Hijum van Sociale Zaken gaf tijdens een debat toe “geschrokken” te zijn van de omvang van het probleem. Hij stelde dat het UWV bezig is met een herstelplan, maar dat we op de uitkomsten van het onderzoek moeten wachten voordat er duidelijkheid komt. In de tussentijd blijven mensen in angst en onzekerheid over hun financiële situatie.

UWV’s gebrek aan maatwerk

Wat schrijnend is, is dat het UWV in al deze gevallen lijkt te opereren zonder oog voor de individuele situatie van de mensen die afhankelijk zijn van hun beslissingen. Dit is een systeem dat de mens als een nummer behandelt, zonder rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden. Mensen die ziek zijn, arbeidsongeschikt, of door omstandigheden in de WIA zijn terechtgekomen, moeten blind vertrouwen op een systeem dat keer op keer faalt.

En wat zien we nu? Veel mensen die jarenlang te weinig hebben ontvangen, krijgen hun rechtmatige geld pas na lange tijd of moeten door een moeizaam proces. Maar ook degenen die te veel hebben ontvangen worden nu onzeker gemaakt, met de dreiging dat ze dit geld mogelijk moeten terugbetalen. En dit alles door fouten die het UWV zelf heeft gemaakt.

Risico’s en onzekerheid

Terwijl politieke partijen zoals de SP, GL-PvdA, en BBB erop aandringen dat mensen die te veel hebben gekregen het niet hoeven terug te betalen, blijft de minister vaag en afwachtend. Het zou duidelijk moeten zijn dat mensen niet moeten opdraaien voor de fouten van een overheidsinstantie. Maar er blijft een risico bestaan dat in “uitzonderlijke gevallen” mensen toch zullen moeten terugbetalen, bijvoorbeeld wanneer hun uitkering hoger was dan hun loon voor ze arbeidsongeschikt werden.

LBV staat voor je klaar

Als jij afhankelijk bent van een WIA-uitkering en je hebt een brief ontvangen van het UWV, hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. De Landelijke Belangenvereniging (LBV) staat klaar om je te helpen. Wij begrijpen dat het UWV te vaak tekortschiet en je in onzekerheid laat. Daarom zorgen wij ervoor dat jij krijgt waar je recht op hebt, zonder dat jij je hoeft te verdiepen in de ingewikkelde berekeningen en procedures.

Wat moet je doen?

Heb je een brief ontvangen van het UWV? Neem direct contact met ons op. Wij begeleiden je stap voor stap door het proces.

Wij zorgen ervoor dat je de juiste informatie krijgt en helpen je bij het ontvangen van compensatie als je te weinig hebt gekregen.

Heb je juist te veel ontvangen? Maak je geen zorgen: in de meeste gevallen hoef je niets terug te betalen.

Het UWV heeft grote fouten gemaakt en het is tijd dat de getroffen mensen de steun krijgen die ze verdienen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze misstanden worden rechtgezet.

Deel dit bericht

Ken jij iemand die een WIA-uitkering ontvangt? Deel dit bericht en laat hen weten dat er hulp beschikbaar is. Niemand hoeft deze strijd alleen te voeren.

 

 

mr. J.E.S. (Ilse) Hanenberg

Jurist

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info