Tips en wet- en regelgeving omtrent wurgcontracten
NieuwsoverzichtAls consument sluit je in je leven heel wat contracten af. Denk aan mobiele telefonie, TV, en de sportschool. Voor veel mensen is het aangaan en ondertekenen van een contract een momentopname. Vaak lezen consumenten deze overeenkomsten ook niet aandachtig en goed door. Je loopt dan kans om na verloop van tijd slachtoffer te worden van de gevolgen van zogeheten wurgcontracten. In dit blog geef ik je wat tips zodat jij niet onbedoeld aan een wurgcontract vast komt te zitten en bespreek ik wet- en regelgeving die jou als consument beschermt tegen een wurgcontract.
Ik begin met een aantal tips die jij kunt meenemen voordat je een contract aangaat.
- Lees de kleine lettertjes. Zorg ervoor dat je alle voorwaarden en clausules begrijpt voordat je een contract ondertekent. Let vooral op eventuele opzegvergoedingen, boetes of andere verborgen kosten.
- Vergelijk aanbiedingen. Neem de tijd om verschillende aanbiedingen van verschillende bedrijven te vergelijken voordat je een contract aangaat. Kijk naar de totale kosten, de duur van het contract en vergelijk de voordelen en nadelen.
- Wees op je hoede voor agressieve verkooptechnieken. Laat je niet onder druk zetten door verkopers die aandringen om snel te tekenen. Neem de tijd om de voorwaarden volledig te begrijpen voordat je instemt met iets.
- Controleer de reputatie van het bedrijf. Doe wat onderzoek naar het bedrijf waarmee je een contract wil aangaan. Bekijk online beoordelingen, klachten en ervaringen van andere consumenten.
- Blijf op de hoogte van je rechten. Ken je rechten als consument en raadpleeg LBV wat je kunt doen als je denkt dat je slachtoffer bent geworden van een wurgcontract.
- Let op automatische verlengingen. Wees je bewust van clausules die automatische verlengingen van het contract mogelijk maken. Als je niet wil dat het contract automatisch wordt verlengd, zorg er dan voor dat je op tijd opzegt. Dat kan zelfs al bij het aangaan van een contract.
- Overweeg alternatieven. Voordat je een langdurig contract aangaat, overweeg of er alternatieven zijn, zoals maandelijkse of jaarlijkse abonnementen, die je meer flexibiliteit bieden.
- Onderhandel. In sommige gevallen kun je proberen te onderhandelen over de voorwaarden van het contract voordat je het ondertekent. Wees niet bang om te vragen naar betere voorwaarden of kortingen.
- Let op rode vlaggen. Wees alert op aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, en wees op je hoede voor bedrijven die geen duidelijke informatie verstrekken over hun diensten of voorwaarden.
- Raadpleeg LBV bij twijfel. Als je twijfelt over een contract of als je vragen hebt over de voorwaarden, zoek dan advies bij onze juristen. Zij kunnen jouw contract nakijken en vertellen wat de risico’s zijn en of het juridisch gezien mag en klopt.
Naast de bovengenoemde tips ben jij als consument in Nederland beschermd door wetten en regels tegen wurgcontracten en andere oneerlijke praktijken.
Wet op het Financieel Toezicht (Wft): Deze wet reguleert de financiële dienstverlening in Nederland en bevat bepalingen die consumenten beschermen tegen misleidende praktijken, zoals agressieve verkoopmethoden en onredelijke contractvoorwaarden.
Consumentenbescherming bij op afstand gesloten overeenkomsten: Deze wet regelt de rechten van consumenten bij het aangaan van overeenkomsten op afstand, zoals online aankopen of telefonische bestellingen. Het bevat bijvoorbeeld regels voor herroeping (bedenktijd) en transparantie in contractvoorwaarden.
Oneerlijke Handelspraktijken Richtlijn: Deze richtlijn is geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving en verbiedt oneerlijke handelspraktijken, waaronder agressieve verkoopmethoden en misleidende reclame.
Burgerlijk Wetboek (BW): Het BW bevat algemene regels die van toepassing zijn op overeenkomsten, waaronder bepalingen over de totstandkoming, de inhoud en de uitvoering van contracten. Hierin zijn bijvoorbeeld regels opgenomen over de redelijkheid en billijkheid van contractvoorwaarden.
Autoriteit Consument & Markt (ACM): De ACM houdt toezicht op naleving van de consumentenwetgeving en kan ingrijpen bij overtredingen, zoals het opleggen van boetes aan bedrijven die zich schuldig maken aan misleidende of agressieve praktijken.
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van jouw rechten als consument, om alert te zijn op mogelijke overtredingen én jezelf goed te laten informeren. Wanneer je denkt dat je te maken hebben met een wurgcontract of andere oneerlijke praktijken, kun je contact opnemen met ons! Stuur een e-mail naar lbv@lbv.nl of krijg direct een jurist aan de lijn door te bellen naar 088 – 266 3000.
A.R.S. (Romana) Stigter
Bestuurslid LBV