Is thuiswerken voordelig of juist niet?
NieuwsoverzichtThuiswerken klinkt in eerste instantie erg aantrekkelijk. Je kunt ‘’uitslapen’’, rolt zo naar je werkplek en wanneer je klaar bent hoef je niet nog eens op de fiets te zwoegen of in de auto of in het OV te zitten.
Door de coronapandemie is het thuiswerken, naast dat het verplicht wordt door veel bedrijven, erg populair geworden. Helaas is uit onderzoek gebleken dat, naast bovengenoemde voordelen, het fulltime thuiswerken flink wat euro’s kost. En dan bedoelen we jouw euro’s en niet die van je werkgever. Bij deze kosten moet je voornamelijk denken aan de extra uitgaven voor gas, water, stroom, koffie en thee en toiletpapier (wat gelukkig weer goed gevuld in de schappen ligt). Logisch ook, want je bent meer thuis en dus gebruik je meer.
Het Nibud heeft een onderzoek uitgevoerd om te kijken hoe veel een gemiddelde werknemer extra uitgeeft wanneer hij of zij thuiswerkt. Het onderzoek is gebaseerd op een werknemer die vijf dagen per week acht uur per dag werkt. Het Nibud kwam uit op om en nabij 2 euro per dag. Wat betekent dat je per maand ruim 40 euro extra kosten hebt en op jaarbasis is dit al snel rond de 480 euro. In deze berekening zitten dus niet de kosten die werkgevers voor hun rekening nemen! Denk bij deze kosten aan computers/laptops, andere apparatuur en telefoonkosten.
Houd dus rekening met de zogeheten thuiswerkkosten. Het zijn kleine bedragen, maar het loopt dus al gauw op naar zo een 480 euro per jaar. Om voor deze kosten een bepaalde vergoeding te krijgen, kun je met jouw werkgever overleggen of dit mogelijk is. De thuiswerkkosten zijn bij de aangifte inkomstenbelasting niet aftrekbaar. Werkgevers kunnen wel bepaalde kosten onbelast vergoeden via de werkkostenregeling. Let wel op! Ze kunnen uiteraard geen vergoeding geven voor het extra verbruik van jouw gas, water en stroom. Een bureau of computer valt wel onder de regeling. Voor meer informatie over de werkkostenregeling kun je kijken op www.rijksoverheid.nl.