Hoe gaat het met jou op je werk? - LBV | Meer dan een vakbond

Hoe gaat het met jou op je werk?

Nieuwsoverzicht

Hoe gaat het nou echt met jou op je werk? Voel je je goed of ben je vaak moe? Het is belangrijk dat we niet alleen praten over loon en werkuren, maar ook over hoe we ons voelen op het werk.

Als je je goed voelt op je werk, ben je gelukkiger en gezonder. Je kunt je werk beter doen en hebt meer energie voor leuke dingen na werktijd. Maar als je je niet fijn voelt op werk, kan dat grote gevolgen hebben. Ook in je vrije tijd.

Herken signalen

Her- of erkennen dat het niet goed met je gaat is lastig. Vaak weet je niet waar je naar moet kijken of wat je kunt herkennen bij jezelf. Hieronder benoem ik een aantal signalen die kunnen leiden tot stress, en als je niet op tijd aan de bel trekt zelfs een burn out.

  • Hoge werkdruk
    Te veel werk in te weinig tijd. Als je constant tegen deadlines aanloopt en altijd te veel werk hebt, raakt je lichaam in een permanente stress-stand. Je maakt dan veel stresshormonen aan zoals cortisol en adrenaline. Dit is prima voor korte periodes, maar als dit maanden duurt, raakt je lichaam uitgeput. Je kunt je dan niet meer concentreren, bent altijd moe en prikkelbaar. Je lichaam krijgt geen kans om te herstellen, waardoor je uiteindelijk helemaal op kunt raken.
  • Pesten op werk
    Als collega's of leidinggevenden je niet goed behandelen. Als je elke dag moet werken in een omgeving waar je wordt gepest, voel je je onveilig en gespannen. Je bent dan constant alert en op je hoede. Dit kost enorm veel energie die je eigenlijk voor je werk nodig hebt. Ook knaagt pesten aan je zelfvertrouwen. Je gaat twijfelen aan jezelf en je capaciteiten. Op den duur kun je hierdoor angstig of somber worden, wat weer kan leiden tot een burn-out.
  • Slechte werksfeer
    Als er veel ruzie is of als niemand elkaar helpt. In een negatieve werksfeer moet je constant 'overleven'. Als collega's elkaar niet helpen of er veel conflicten zijn, voel je je niet veilig om vragen te stellen of fouten te maken. Dit geeft veel spanning. Ook kost het veel energie om in zo'n omgeving te functioneren. Je moet steeds op je woorden letten en kunt niet jezelf zijn. Na een tijdje put dit je uit en kun je je werk niet meer goed doen.
  • Bore-out
    Als je werk saai is en je talenten niet kunt gebruiken. Een bore-out lijkt misschien het tegenovergestelde van een burn-out, maar kan dezelfde gevolgen hebben. Als je werk te saai is of onder je niveau, voel je je nutteloos en ondergewaardeerd. Dit kan leiden tot frustratie, somberheid en een gebrek aan energie. Je hersenen hebben namelijk uitdaging nodig om scherp te blijven. Zonder die uitdaging kun je je leeg en lusteloos voelen, wat uiteindelijk ook tot uitputting kan leiden.
  • Geen waardering krijgen
    Als niemand ziet dat je hard werkt. Waardering is een basisbehoefte. Als je nooit een compliment krijgt of erkenning voor je werk, ga je twijfelen aan de zin van wat je doet. Dit kan leiden tot demotivatie en het gevoel dat je werk er niet toe doet. Op langere termijn kan dit zorgen voor gevoelens van waardeloosheid en uitputting. Je blijft hard werken voor erkenning die nooit komt, wat leidt tot frustratie en uiteindelijk burn-out.
  • Onduidelijke taken.
    Als je niet weet wat er van je verwacht wordt. Onduidelijkheid zorgt voor onzekerheid. Als je constant moet gissen wat je leidinggevende van je verwacht, leidt dit tot stress. Je bent bang fouten te maken of niet aan verwachtingen te voldoen. Dit zorgt ervoor dat je meer energie steekt in het proberen te achterhalen wat je moet doen, dan in het werk zelf. Die constante onzekerheid is erg vermoeiend en kan leiden tot chronische stress.
  • Te weinig rust.
    Als je geen goede pauzes kunt nemen. Ons lichaam en onze geest hebben regelmatig pauzes nodig om te herstellen. Als je doorwerkt tijdens lunches, altijd overwerkt of in weekenden door moet, krijg je geen kans om te herstellen. Dit is als een elastiek die je steeds verder uitrekt zonder hem ooit te laten ontspannen. Op een gegeven moment knapt hij. Hetzelfde gebeurt met jouw lichaam: zonder voldoende rust stapelt de vermoeidheid zich op tot je lichaam 'knapt' in de vorm van een burn-out.

Het herkennen van deze signalen is de eerste stap om problemen te voorkomen. Als je merkt dat één of meer van deze factoren bij jou spelen, is het belangrijk om actie te ondernemen voor je gezondheid.

Wat gebeurt er als je te lang niet lekker in je vel zit op werk?

Als je dus lang stress hebt op werk, kun je een burn-out krijgen. Een aantal signalen van een burn-out zijn:

  • Extreme vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn
  • Somberheid
  • Vergeetachtigheid
  • Prikkelbaar zijn

Een bore-out is ook niet goed voor je. Als je werk te saai is, kun je je leeg en nutteloos voelen. Ook dit kan leiden tot vermoeidheid en somberheid en uiteindelijk een burn-out.

Maar wat kan je doen om dit te voorkomen?

1. Neem echt pauze. Blijf niet achter je computer of machine zitten. Loop even naar buiten, haal een frisse neus. Je hoofd wordt dan weer leeg.

2. Praat met collega's. Als je ergens mee zit, praat erover met collega's die je vertrouwt. Samen kun je vaak tot oplossingen komen.

3. Beweeg meer. Ook kleine bewegingen helpen. Sta regelmatig op, rek je uit of loop even rond. Probeer in je pauze een stukje te wandelen.

4. Zeg 'nee' als het te veel wordt. Het is oké om grenzen aan te geven als je werkdruk te hoog wordt. Praat met je leidinggevende als je het niet meer aankunt.

5. Zoek hulp bij pesten. Word je gepest? Blijf er niet mee zitten. Praat met een vertrouwenspersoon of je leidinggevende.

6. Zoek uitdaging bij verveling. Verveel je je op werk? Vraag om nieuwe taken of een opleiding om te groeien.

7. Zoek hulp als het nodig is. Voel je je lange tijd niet goed? Praat dan met je huisarts of de bedrijfsarts. Ook LBV kan je helpen met advies.

Wat kan LBV voor jou doen?

Bij ons kun je altijd terecht met vragen over je welzijn op het werk. We helpen je graag bij problemen met werkdruk, pesten, een saaie baan of stress. Je kunt ons bellen of mailen. Ook kunnen we je helpen met gesprekken met je werkgever. Helaas zijn sommige werkgevers niet heel meegaand, maar als je een burn-out hebt heb jij als werknemer rechten en de werkgever moet ook aan bepaalde wetten voldoen.

Onthoud: gezond blijven is net zo belangrijk als je salaris. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je je werk beter doen én meer van je vrije tijd genieten.

Samen staan we sterk!

 

A.R.S. (Romana) Stigter
Bestuurslid LBV

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info