Duurzaam investeren: goed voor je portemonnee en de planeet - LBV | Meer dan een vakbond

Duurzaam investeren: goed voor je portemonnee en de planeet

Nieuwsoverzicht

We leven in een tijd waarin we ons steeds meer bewust worden van de impact van ons gedrag op de wereld om ons heen. Dat geldt niet alleen voor hoe we consumeren, maar ook voor hoe we ons geld besteden. Duurzaam investeren is in opkomst, en steeds meer mensen vragen zich af: hoe kan ik mijn geld laten groeien én tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de wereld?

 

Wat is duurzaam investeren?

Duurzaam investeren betekent dat je je geld stopt in bedrijven of projecten die goed zijn voor het milieu, de maatschappij en ethisch verantwoord opereren. Dit kan variëren van het ondersteunen van groene energieprojecten tot het beleggen in bedrijven die zich inzetten voor eerlijke arbeidsomstandigheden. Je kiest bewust voor beleggingen die niet alleen winst opleveren, maar ook bijdragen aan een betere wereld.

 

Het mooie van duurzaam investeren is dat het niet alleen voorbehouden is aan grote investeerders of bedrijven. Steeds meer banken en beleggingsfondsen bieden duurzame opties aan die voor iedereen toegankelijk zijn. Zo kan ook de gewone Nederlander een verschil maken door te kiezen voor een groene spaarrekening of een duurzaam beleggingsfonds.

 

Waarom zou je duurzaam investeren?

Misschien vraag je je af: wat maakt het uit waar ik mijn geld in stop, zolang het maar rendement oplevert? Het antwoord is simpel: waar jouw geld naartoe gaat, bepaalt de toekomst van de economie en de wereld. Als je investeert in duurzame projecten, geef je bedrijven die bijdragen aan bijvoorbeeld de energietransitie of het verbeteren van arbeidsomstandigheden een grotere kans om te groeien. Daarnaast zijn er genoeg financiële voordelen verbonden aan duurzaam investeren.

 

Onderzoeken hebben laten zien dat duurzame investeringen niet per se minder rendabel zijn dan traditionele beleggingen. Sterker nog, veel duurzame fondsen doen het op de lange termijn vaak net zo goed, zo niet beter, dan conventionele opties. Dit komt doordat duurzaam opererende bedrijven vaak efficiënter werken, minder risico lopen op schandalen of boetes, en beter voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst, zoals klimaatverandering.

 

Wat kun jij doen?

Duurzaam investeren klinkt misschien als iets dat je alleen kunt doen met groot kapitaal, maar dat is niet waar. Zelfs met een klein bedrag kun je al bijdragen aan een duurzamere wereld. Hier zijn een paar eenvoudige stappen om te beginnen:

 

  • Kies een groen beleggingsfonds

Veel banken en beleggingsplatforms, zoals ASN en Triodos, bieden fondsen aan die investeren in duurzame bedrijven en projecten. Deze fondsen richten zich op thema’s zoals schone energie, duurzaam voedsel of eerlijke arbeidsomstandigheden.

 

  • Duurzaam sparen

Wist je dat sommige banken ook duurzame spaarrekeningen aanbieden? Je spaargeld wordt dan geïnvesteerd in groene projecten, zoals hernieuwbare energie of duurzame bouwprojecten. Zo draag je bij aan een betere wereld, terwijl je spaargeld gewoon blijft groeien.

 

  • Pensioen duurzaam beleggen

 Veel pensioenfondsen bieden nu de mogelijkheid om je pensioengeld duurzaam te laten beleggen. Het is de moeite waard om na te gaan hoe jouw pensioenfonds dit doet en om eventueel een duurzame optie te kiezen. Vraag dit eens na bij je werkgever of pensioenfonds.

 

Vakbond LBV en duurzaam financieren

Vakbond LBV staat niet alleen voor het beschermen van de rechten van werknemers, maar kijkt ook naar de toekomst. We willen onze leden informeren en bewust maken van de mogelijkheden om financieel gezond te blijven, terwijl ze ook bijdragen aan een betere wereld. Duurzaam investeren is een van de manieren waarop je dat kunt doen.

 

Daarnaast helpen we onze leden inzicht te krijgen in hoe ze hun financiën beter kunnen beheren, of het nu gaat om een eerlijk uurloon, bescherming van hun rechten als zzp'er of het benutten van fiscale voordelen. Ook als het gaat om duurzaam beleggen, bieden we informatie en ondersteuning om ervoor te zorgen dat jij de juiste keuzes kunt maken.

 

Conclusie

Duurzaam investeren is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor je portemonnee. Door bewuster om te gaan met je geld en te kiezen voor groene of ethische beleggingen, draag je bij aan een duurzamere toekomst zonder in te leveren op rendement. Of het nu gaat om een groene spaarrekening, een duurzaam beleggingsfonds of het investeren van je pensioen, er zijn genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan.

 

Als je meer wilt weten over hoe je duurzaam kunt investeren, of hulp nodig hebt bij het maken van de juiste financiële keuzes, kun je altijd terecht bij Vakbond LBV. Wij helpen je graag om niet alleen je eigen toekomst, maar ook die van de planeet veilig te stellen.

 

C.G.J. (Cees) IJzermans

Project Manager

 

Vakbond LBV

Elke dag bereikbaar 9.00 – 17.00 uur

Strevelsweg 700/612

3083 AS Rotterdam

088-2663000

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info