De uitdagingen van een CAO-onderhandeling en inflatie
NieuwsoverzichtIn mijn rol als onderhandelaar van LBV ben ik innig betrokken bij de cao-onderhandelingen in diverse branches. Hierbij gaat het niet enkel om discussies rondom potentiële loonsverhogingen, maar strekken de gesprekken zich uit tot thema’s zoals pensioenen, verlofdagen, toeslagen, en andere kerncomponenten van arbeidsvoorwaarden.
Het einde van het jaar markeert vaak het moment waarop veel cao’s verlopen en dus begint het proces van onderhandelingen opnieuw. Dit maakt het najaar een intense periode voor onderhandelaars en ook dit jaar, 2023, is geen uitzondering. Deze onderhandelingen worden vaak gekenmerkt door hun complexiteit en intensiteit, maar dit jaar is er een extra laag van uitdaging toegevoegd door de verhoogde inflatie. Deze economische realiteit voelen werknemers aan den lijve, en dat vertaalt zich in een dringende behoefte aan verhoogde lonen om de stijgende prijzen in winkels te compenseren.
LBV streeft daarom naar significante loonsverhogingen. Dit is niet alleen om de huidige inflatie te compenseren, maar ook om werknemers een financiële opsteker te bieden voor de toekomst. Echter, werkgevers voelen de knijp van inflatie evenzeer, met stijgende operationele kosten en dalende winstmarges. Dit scenario, waarin werkgevers de kosten willen beperken en vakbonden een verhoging van het loon nastreven, heeft de onderhandelingen gecompliceerd. Toch is er een zilveren randje voor werknemers. Werkgevers moeten concurrerende lonen bieden om talent te behouden en aan te trekken, gezien de krapte op de arbeidsmarkt.
TOEKOMSTIGE UITDAGINGEN EN KANSEN
We bevinden ons op een kritiek kruispunt waar de toekomst van arbeidsvoorwaarden en loonstructuren snel zullen evolueren. De voortdurende inflatie, gecombineerd met de groeiende behoeften en verwachtingen van werknemers, plaatst ons in een scenario waar verandering onvermijdelijk is. Elk bedrijf, elke sector, en elke werknemer zal de impact voelen en heeft een rol te spelen in het vormgeven van de volgende fase van ons economische en arbeidslandschap.
SAMENWERKEN VOOR VERANDERING
De kracht van collectieve actie kan niet worden onderschat. Als individuen staan we misschien tegenover reusachtige uitdagingen, maar samen, als een verenigd front, kunnen we aanzienlijke invloed uitoefenen op de structuur en uitkomst van arbeidsvoorwaarden. Het zijn deze gezamenlijke inspanningen die het potentieel hebben om een balans te vinden tussen de behoeften van werknemers en de economische realiteiten van werkgevers.
Het lid worden van een organisatie als LBV is meer dan een persoonlijke keuze; het is een stap naar het collectief beïnvloeden van de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden. Jouw stem, jouw ervaringen en jouw behoeften verrijken de diversiteit en kracht van onze gezamenlijke inspanningen.
Dus, als je echt een verschil wil maken, als je wil bijdragen aan een beweging die streeft naar rechtvaardige en duurzame arbeidsvoorwaarden voor iedereen, is nu het moment om te handelen. Sluit je aan bij LBV. Samen kunnen we een toekomst creëren waarin de belangen van werknemers centraal staan, en waarin elk individu de steun en vertegenwoordiging krijgt die nodig is om te floreren in een voortdurend veranderende economische landschap. Elk lid versterkt onze stem, vergroot onze invloed en brengt ons een stap dichter bij de verwezenlijking van een arbeidsmarkt die eerlijk, inclusief en voordelig is voor iedereen. Aarzel niet, maar maak deel uit van deze cruciale beweging. Samen zijn we sterk; samen kunnen we verandering realiseren.
Marco Stavinga
CAO-onderhandelaar