Belastingaangifte zonder stress: wat je moet weten
NieuwsoverzichtDe aangifte inkomstenbelasting 2024 is in volle gang! Sinds 1 maart kun je je belastingaangifte indienen. Of je nu werkt, een uitkering hebt, gepensioneerd bent of extra bijverdient: het is belangrijk om je aangifte goed in te vullen. Met deze tips voorkom je fouten en haal je het maximale uit je aangifte.
Verzamel op tijd je gegevens
Voordat je begint, is het slim om alle benodigde documenten te verzamelen. Denk aan:
-
Jaaropgaven van je werkgever, uitkeringsinstantie of pensioenfonds.
-
Overzichten van betaalde hypotheekrente.
-
Specificaties van zorgkosten die je zelf hebt betaald.
-
Bewijzen van giften aan goede doelen (als ze ANBI-gecertificeerd zijn).
-
Overzichten van je spaar- en beleggingstegoeden.
Door deze gegevens op orde te hebben, bespaar je tijd en voorkom je fouten.
Controleer de vooraf ingevulde aangifte
De Belastingdienst vult een groot deel van je aangifte automatisch in, maar dit is niet altijd correct. Controleer goed of je inkomsten, aftrekposten en vermogen kloppen met je eigen gegevens. Vergeet vooral niet te checken of alle aftrekbare kosten correct zijn opgenomen.
Maak gebruik van aftrekposten
Er zijn verschillende kosten die je van je belastbaar inkomen mag aftrekken. Denk aan:
-
Zorgkosten: Alleen aftrekbaar als ze niet door je zorgverzekeraar zijn vergoed. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde medicijnen, hulpmiddelen en vervoer naar het ziekenhuis.
-
Giften aan goede doelen: Je mag periodieke giften of eenmalige donaties aan ANBI-instellingen aftrekken, mits ze aan de voorwaarden voldoen.
-
Hypotheekrenteaftrek: Als je een eigen woning hebt met een hypotheek, kun je mogelijk de betaalde rente aftrekken.
Controleer of je recht hebt op belastingteruggave
Veel mensen betalen gedurende het jaar te veel belasting en hebben recht op een teruggave. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als:
-
Je in deeltijd bent gaan werken.
-
Je extra aftrekposten hebt, zoals zorgkosten.
-
Je een fiscale partner hebt, waarmee je slim inkomsten en aftrekposten kunt verdelen.
Vraag uitstel aan als je meer tijd nodig hebt
Lukt het niet om je aangifte op tijd in te dienen? Vraag dan vóór 1 mei uitstel aan. Dit geeft je tot 1 september de tijd om alles goed op een rij te zetten. Let wel op: als je geld terugkrijgt, betekent uitstel ook dat je dit later ontvangt. Moet je juist belasting betalen en dien je je aangifte na 1 mei in? Dan rekent de Belastingdienst belastingrente over het bedrag dat je moet betalen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, dus het is vaak voordeliger om op tijd aangifte te doen.
Hulp nodig? LBV staat voor je klaar!
Kom je er niet uit of wil je zeker weten dat je geen belastingvoordeel misloopt? Bij LBV helpen we je graag met je aangifte. Of je nu werknemer, gepensioneerd of ondernemer bent, wij zorgen ervoor dat je aangifte correct en optimaal wordt ingevuld.
Een zorgeloze belastingaangifte begint met goede voorbereiding
Door op tijd je gegevens te verzamelen, slim gebruik te maken van aftrekposten en je aangifte goed te controleren, bespaar je tijd en mogelijk ook geld. Wil je hulp of advies? Neem contact op met LBV of bekijk de Belastingservice-pagina.
E.H. (Henri) Dekker
Voorzitter & Fiscaal Juridisch Adviseur